De eerste weken met je newborn
Allereerst, een dikke proficiat met de geboorte van je lieve baby! Ik hoop van harte dat je een fijne bevalling hebt gehad en de eerste dagen soepel zijn verlopen. Het kan soms erg overweldigend zijn om plots voor een newborn die je 24u/24u nodig heeft, te zorgen. Ouders vinden het dan ook vaak fijn wanneer ze op voorhand weten waar ze zich allemaal aan kunnen verwachten op vlak van slapen in de eerste 3 maanden. Als kinderslaapcoach krijg ik regelmatig deze vraag, dus een blogpost hierover leek me fijn. Enjoy!
Week 1 & 2
Hoera, je baby is er eindelijk! Die eerste dagen en weken zal de focus voornamelijk liggen op goed drinken en dus goed aankomen. De baby wordt nog heel regelmatig gewogen en dit wordt dus nauw opgevolgd. Wanneer een baby geboren wordt, zit er nog veel melatonine van mama in zijn lichaampje. Melatonine is het slaaphormoon dat ons slaperig maakt. Dit verklaart waarom pasgeboren baby’s vaak erg slaperig zijn en ze regelmatig wakker gemaakt moeten worden voor een voeding. Je kan op dat moment zelfs al denken dat je geluk hebt met zo’n rustig baby’tje en goed slapertje. De nachten verlopen bij de meeste pasgeboren baby’s vrij soepel die eerste 2 weken. Toch is het raadzaam om te denken aan inbakeren ’s nachts. Bij borstvoeding wordt er geadviseerd om daar nog even mee te wachten, zeker als de baby sowieso regelmatig wakker gemaakt moet worden voor een voeding.
Week 3 & 4
De meeste baby’s worden in week 3 en 4 steeds wakkerder. Het slaaphormoon van mama is nu uitgewerkt en het duurt tot de leeftijd van ongeveer 7-8 weken voordat je baby zijn eigen slaaphormoon begint aan te maken. Zijn oogjes blijven steeds langer open en het kan met momenten zelfs moeilijk worden om je baby in slaap te krijgen. Het is heel normaal dat je baby hier hulp bij nodig heeft. Geef hem die gerust. Denk aan wandelen, huid op huidcontact, zachtjes wiegen, … Ook een speentje en inbakeren zijn een goed idee. Het knusse gevoel doet je baby terugdenken aan die laatste weken in de buik van mama. Op deze leeftijd kent je baby nog niet het verschil tussen dag en nacht. Doordat hij nu steeds alerter wordt, kan je dus ook meer onderbroken nachten hebben. Hou alles ’s nachts saai en rustig, terwijl je overdag wel alles lichtrijk houdt. Praat ook veel tegen je baby overdag, zo help je hem het verschil te kennen tussen dag en nacht. Vanaf deze leeftijd lukt het meestal ook beter om de baby steeds op vraag te gaan voeden en hoeven de meeste baby’s niet meer wakker gemaakt te worden voor een voeding.
Week 5 & 6
Indien je baby de laatste weken regelmatig last had van krampjes, dan is de kans groot dat je tijdens week 5 en 6 steeds meer onrust zal ervaren bij je baby. Bij 6 weken is er kans op een huilpiek, waarbij baby’s gemiddeld meer huilen dan de weken ervoor of erna. Als je weet dat dit gemiddeld zo is, dan weet je ook dat dit dus perfect normaal is, ookal kan het op het moment als erg intens ervaren worden als je baby veel huilt. Schakel tijdig een hulplijn in om je even op adem te laten komen. Als primaire zorgfiguur is het belangrijk dat je ook even je rust kan nemen hier en daar. Slaaptekort hoort er natuurlijk bij als je een newborn in huis hebt, maar ken je de spreuk “it takes a village” nog? Met een netwerk om je heen, dat je hier en daar kan helpen, zal het allemaal draaglijker zijn. Denk aan een maaltijd die je enkel nog maar hoeft op te warmen, inschakelen van kraamzorg zodat je even in alle rust en sereniteit kunt douchen terwijl je baby in goede handen is, eens een flesje moedermelk kolven die je partner kan geven terwijl je zelf vroeger onder de wol kruipt, etc.
Week 7 & 8
Oef, de huilpiek is achter de rug. Huilt je baby nog erg veel? Dan kan er misschien meer aan de hand zijn. Vertrouw gerust op je moedergevoel. Als je denkt dat er iets niet pluis is, ga dan op onderzoek uit. Meestal neemt onrust wel af eens er gewerkt wordt aan meer ritme en regelmaat voor de baby. Baby’s houden hiervan! Als kinderslaapcoach adviseer ik dan ook om vanaf deze leeftijd aan de slag te gaan met oefenen op dutjes in bed. Je start met 1 dutje per dag en bouwt zo langzaam op. Ondertussen kent je baby het verschil tussen dag en nacht dus de kamer mag ook verduisterd worden zodat deze echt prikkelvrij is. Dit zal de slaapkwaliteit van je kindje bevorderen aangezien hij dan zijn eigen melatonine kan beginnen aan te maken voor de dutjes alsook ’s nachts. Het speentje mag perfect gebruikt worden om mee in slaap te vallen, maar probeer er waakzaam op te zijn dat je kindje ook nog zonder in slaap kan vallen. Voordat je het weet lukt het je baby enkel nog om in slaap te vallen met een speentje en dien je dit wel 100x terug te geven op een nacht. Verder is het bij borstvoeding een goed idee om vanaf deze leeftijd te beginnen oefenen met af en toe een flesje gekolfde moedermelk te geven, zo kan je baby alvast wennen aan leren drinken uit een flesje eens hij bijvoorbeeld met de crèche start.
Week 9 & 10
De echt prille eerste weken zijn nu achter de rug. Je kent je baby al beter, je kan zijn behoeftes nu beter inschatten en je hebt ook al gemerkt dat dutjes hem echt deugd doen. Hazenslaapjes kunnen vanaf deze leeftijd hun intrede maken. Dit is heel normaal! Idealiter doet je baby 1 langer dutje per dag. Dit hoeft niet per se in bed te zijn, maar kan ook in de draagdoek bijvoorbeeld. Probeer hier waakzaam over te zijn, maar laat het tegelijkertijd zeker geen obsessie worden. Slaap is bij newborns echt nog onvoorspelbaar, de ene dag kan alles heel vlot gaan terwijl het de volgende dag misschien een fiasco is. Probeer rustig te blijven, tomorrow is another day. ’s Nachts slagen baby’s er al regelmatig in op deze leeftijd om 1 voeding over te slaan en dus al een blokje van 5 à 7u te slapen. Als je baby goed blijft aankomen, dan is dit helemaal prima en mag je hem dus ook lekker laten slapen. Geniet ervan!
Week 11 & 12
Wauw, de echte newbornperiode is al bijna achter de rug. Wat een weg hebben jullie al afgelegd! Op het moment zelf kunnen de dagen en nachten soms als bijzonder lang aanvoelen, maar dan is je baby al plots bijna 3 maanden en besef je hoe snel de tijd voorbij vliegt. Voor heel wat mama’s komt de heropstart op het werk dichterbij. Voor de ene mama een moment waar ze naar uitkijkt, voor de andere een moment waar ze erg tegenop kijkt. Alle gevoelens zijn oké en heel normaal! Probeer de laatste weken dat je baby nog thuis is bij jou, in te zetten op lekker leren slapen in zijn bedje en te oefenen met een voorspelbaar ritme. Je zal hier nadien de vruchten van kunnen plukken aangezien je baby al gewend zal zijn om overdag in een bedje te slapen eens hij naar de crèche gaat. Wordt je baby ’s nachts steeds vaker wakker? Dan kan het zijn dat hij ofwel te veel slaapt overdag ofwel dat hij moeite heeft met het zelfstandig linken van zijn slaapcycli. Op deze leeftijd mag je je baby gerust nog hulp bieden, maar probeer hem vooral een duwtje in de rug te geven door hem bijvoorbeeld bijna in slaap te helpen, maar dat hij het zelf nog afmaakt. Het uiteindelijke doel is namelijk dat je baby leert om zonder je hulp in slaap te vallen. De meeste baby’s krijgen dit pas onder de knie na de leeftijd van 4 maanden.
Ik hoop dat je dankzij deze blogpost al een beetje voorbereid kunt zijn op die eerste weken en maanden met je newborn. Het zullen intense weken zijn, maar weet dat miljoenen ouders je al vooraf zijn gegaan. Er is dus geen enkele reden waarom jij dit niet tot een positief eind zult kunnen brengen. Yes you can! Heel veel succes en vooral veel intens genot gewenst tijdens die kostbare newbornperiode. Wil je je graag extra inlezen en voorbereiden op deze periode, gezonde slaapgewoontes aanleren en kortom meer genieten van het ouderschap tijdens die prille newbornweken? Dan raad ik je van harte mijn boek, newborngids of videocursus 0-9 maanden aan!
Wakkertijd, mijn gratis gids
Nu weet je al meer over wat je kan verwachten die eerste weken. Maar we hebben het nog niet over wakkertijd gehad. Dit is de periode dat je kleine schat wakker kan zijn tussen twee dutjes of tussen een dutje en bedtijd in. Meer informatie hierover én – onder andere – de gemiddelde wakkertijd per leeftijd, kun je snel en makkelijk terugvinden in mijn gratis wakkertijdengids.
Veel liefs,
Nathalie
Kinderslaapcoach