Overprikkeling. Wat doen als de bom barst? – Steven Gielis
Jonge kinderen worden iedere dag geconfronteerd met tal van verschillende prikkels. En soms zijn de prikkels gewoon te veel. Dat kan leiden tot frustraties die zich dan weer kunnen uiten in uitbarstingen. Steven Gielis geeft graag enkele tips over hoe je met dat vuurwerk om kan gaan of – beter nog – hoe je het kan vermijden.
Overprikkeling en woede-uitbarstingen. We denken er al snel negatief over, maar eigenlijk zijn beide heel normaal in de ontwikkelingsfase. Ze zijn van voorbijgaande aard en leren kinderen bovendien hoe ze moeten omgaan met boze gevoelens, verdrietige momenten én frustraties. Gelukkig moeten ze dit niet alleen doen. Jij kan hen hierbij helpen.
Een uitbarsting voorkomen
1. Observeer & leer
Wanneer hebben je kinderen last van deze uitbarstingen? Tegen het einde van de schoolweek of juist in het weekend? Of enkel als er iets onverwachts is gebeurd? Kijk met een kritisch oog naar de dag van je kind.
- Welke elementen zorgen voor de overprikkeling?
- Kun je deze elementen of situaties vermijden?
- Kun je de situatie op een andere manier aanpakken?
Extra tip: Vertel op voorhand wat er gaat gebeuren. Zo weet iedereen wat er zicht te wachten staat en dit zorgt voor een gevoel van veiligheid.
Veiligheid = rust.
2. Goede afspraken, goede vrienden
Maar goede afspraken maken is niet altijd even makkelijk. Betrek hen daarom in de mate van het mogelijke bij het opstellen van deze afspraken. Zo hebben kinderen het gevoel dat ze mee de regels bepaald hebben, wat eigenlijk ook een beetje zo is.
3. Durf op de pauzeknop te drukken
Een momentje samen voor de regenboogademhaling of de zonnegroet. Leer je kind dat even stilstaan en niks doen zeker mag. Een rustmoment is hét moment om even te ademen, waardoor je kind terug op krachten kan komen en klaar is voor de volgende dag of week.
Extra tip: plan provisoir voldoende rustmomenten in, zelfs al lijkt het alsof je kind het niet nodig heeft. Belangrijk! Neem zelf ook voldoende momenten om even op adem te komen. Het goede voorbeeld + wat rust voor jezelf = win-win.
Wat doen als de bom barst?
- Blijf zelf zo rustig mogelijk.
- Ga niet in discussie.
- Formuleer wat je zegt op een positieve manier, zodat je kind weet wat mag en niet mag, zonder dat hij/zij het gevoel krijgt gestraft te worden.
- Ga pas in gesprek als de gemoederen bedaard zijn
- Stel vragen aan je kind
- Nodig hem of haar uit om te vertellen hoe zij de situatie zien/zagen
- Geef erkenning aan hun gevoelens
- Bekijk samen hoe jullie tot een oplossing kunnen komen
- Geef je kind de vrijheid om zelf na te denken over oplossingen.
Vooral: onthoud dat iedereen wel eens kwaad of overprikkeld is. En dat is helemaal oke!
Wil je meer tips & tricks ontvangen over hoe je samen kan ontprikkelen? Ontdek JBC Chilltime!