Van fast fashion naar een duurzame kledingkast: blogster Eline Rey vertelt
Waarom kiezen voor duurzame kleding?
Eline Rey: “Mode is al zes jaar mijn belangrijkste invalshoek. Maar hoe ouder ik werd, hoe vaker ik stilstond bij de oorsprong van al die mooie kleren. Zijn ze wel zo ‘mooi’ als we denken? Waar en door wie worden ze gemaakt? Hoe kan het dat een t-shirt en een pak wafels evenveel geld kosten?
Door de populaire modemerken en de huidige wegwerpcultuur in vraag te stellen, kwam ik al snel terecht bij de documentaire The True Cost (te bekijken op Netflix). Die laat je zien hoe het er vandaag aan toegaat in de mode-industrie. Trends wisselen elkaar razendsnel af en er hangen om de haverklap nieuwe kledingstukken in de rekken. Dat kan niet anders dan een negatieve impact hebben op mens en milieu. De textielindustrie is na olie zelfs de tweede meest vervuilende industrie ter wereld. Net daarom besloot ik eind 2017 enkel en alleen nog duurzame kleding te kopen. En over die verandering te schrijven.”
Hoe weet je nu of een item écht duurzaam is?
Eline Rey: “Er zijn enkele elementen die je kan checken om te ontdekken of een merk of kledingstuk al dan niet duurzaam is. Allereerst kan je nagaan of het merk in kwestie aangesloten is bij een betrouwbare organisatie die een keurmerk afgeeft. Sommige keurmerken leggen de focus op mensenrechten (zoals bv. de Fair Wear Foundation), andere op milieuvriendelijke productie. Er bestaan ook keurmerken die beide aspecten omvatten. Ook kan het interessant zijn om het duurzaamheidsrapport van je favoriete merk te lezen om meer te weten te komen over hun manier van werken en produceren.
Kijk ook naar het materiaal waaruit het kledingstuk werd gemaakt. Stoffen zoals polyester, katoen, elastaan, leer en viscose hebben eigenlijk allemaal een negatieve invloed op het milieu. Vaak is er een immense hoeveelheid water en andere grondstoffen nodig, worden er pesticiden en chemicaliën gebruikt, is er enorm veel landbouwgrond nodig, enzovoort. Geef liever hennep, biologisch linnen, bamboe, tencel, biokatoen of EcoVer een kans om door te dringen tot je kledingkast. De milieu-impact van deze materialen is aanzienlijk lager.”
3 tips om zelf bewuster om te gaan met je kledij
Tip 1: Ruim je kleerkast op
Eline Rey: “Zo ben ik ook begonnen aan mijn duurzame kledingmissie. Je komt ongetwijfeld iets moois tegen dat je helemaal vergeten was. Maar probeer bij je opruimbeurt vooral te eindigen met een hoop kleding die je niet meer draagt. Die items kan je dan een tweede kans geven door ze aan een vriendin te geven, ze naar de kringloopwinkel te brengen, ze te doneren aan een goed doel, …”
Tip 2: Consuminderen
Eline Rey: “Train je brein en zorg dat je minder koopimpulsen ervaart. Of die mindset switch al dan niet groot is, is natuurlijk heel persoonlijk. Wanneer je de volgende keer in de winkel staat, stel jezelf dan eens volgende vragen: heb ik al een gelijkaardig item? Heb ik dit stuk écht nodig? Zal ik het binnen twee jaar nog dragen? Uit welke stof is het gemaakt? Waar werd het item geproduceerd? Enzovoort.”
Tip 3: Dure merken zijn niet automatisch duurzamer
Eline Rey: “Als je meer betaalt voor een kledingstuk, betekent dit niet automatisch dat de natuur en de kledingmakers beter af zijn. Hoewel het voor sommigen een ver-van-mijn-bedshow lijkt te zijn, helaas komen uitbuiting en kinderarbeid anno 2019 nog steeds voor.”
Jij kan mee voor verandering zorgen
Eline Rey: “Wanneer je mens- en milieuvriendelijke mode koopt, sta je mee aan de basis van een echte moderevolutie. Je helpt de wegwerpmentaliteit van de fast fashion industrie de wereld uit en zorgt er samen met andere bewuste consumenten voor dat mens en milieu minder lijden. Denk liever niet: “Ik ben maar een kleine schakel in de keten, ik kan heus niet alleen voor verandering zorgen!”, want dat kan zeker en vast wel. Als je je meer bewust bent van de keuzes die je maakt, zullen andere mensen dit opmerken en zo gaat de bal aan het rollen. Samen kunnen we echt een verschil maken.”
Nieuwsgierig naar Eline’s kleerkast? Volg haar op @elinerey en bezoek haar blog www.elinerey.be