De 10 vuistregels voor een kleinere afvalberg van Momster Bo
Dit artikel werd geschreven door Momster Bo.
#JBCMomsters
1. Herbruikbare watjes

Super simpel toe te passen en gemakkelijk. Ik heb er zelf een 10-tal. Ze zijn van bamboo en super zacht. De watjes zijn perfect om make-up te verwijderen, maar nagellak lukt helaas niet.
2. Herbruikbare luiers van Washcot

Ik gebruik nu 8 maanden de herbruikbare luierservice van Washcot voor Simon. Zelf luiers aankopen en wassen zag ik niet zitten. Maar Washcot levert en wast de luiers voor je. Het is even wennen als je wegwerpluiers gewoon bent, maar nu ben ik helemaal mee met het verhaal. De luiers zijn super zacht en Simon heeft opvallend minder rode billetjes. En op lange termijn zou het ook het zindelijkheidsproces bij peuters versnellen.
Het grote verschil is vooral het formaat. Herbruikbare luiers zijn dikker, waardoor je baby ook sneller een groter kledingmaatje zal dragen.
Is het duurzaam? Je kan alles in twijfel trekken, maar de luiers worden voor meer dan 1 kind gebruikt, het wasproces is geoptimaliseerd en je hebt een pak minder afval. En los van het duurzame vind ik het ook belangrijk om gezonde en chemicaliën-vrije producten te gebruiken voor mijn kinderen.
Wil je meer weten over de herbruikbare luiers van Washcot lees dan zeker mijn blogpost op www.ourtreeoflifeblog.com!

3. Minder plastic op de badkamer

Kijk eens in je badkamerkastje. Pas dan valt op hoeveel plastic potjes, tubes, flessen… je gebruikt. Systematisch probeer ik een groot deel van de producten te vervangen:
- Hervulbare shampoo en douchegel (Klinder)
- Een vaste blok deo (Lush) of aluinsteen
- Scheerset voor mijn man (herbruikbaar scheermes, borstel en hervulbaar scheerschuim)
- Papieren wattenstaafjes

4. Geen natte doekjes, maar Cheecky wipes

Cheecky wipes for the win! Als er iets is waar ik echt super tevreden van ben is het dit wel. Het zijn katoenen of bamboo doekjes om de billetjes of snoetjes van je kinderen af te vegen. Nadien kan je ze gewoon wassen in het wasmachine. Herbruikbaar, geen afval en geen chemicaliën.
Onderweg gebruik ik wel nog wegwerpdoekjes, maar dan bij voorkeur de Waterwipes, omdat deze veruit de enige zijn die geen schadelijke stoffen bevatten.

5. Glazen flessen vs. plastic flessen

Wat is minder belastend voor het milieu? Er zijn veel tegenstrijdige berichten. Wij hebben bewust voor glazen flessen gekozen, omdat er op die manier geen microplastic in onze drank zit en het presenteert ook mooier op tafel. En misschien leuk om te weten: je cola blijft veel langer lekker prikkelend! 😉
6. Drinkbeker voor ieder familielid

Naar het werk, school of de opvang, ieder van ons heeft zijn of haar eigen drinkbeker. Dagelijks even afspoelen en vervolgens terug bijvullen. Superhandig en geen plastic verbruik meer.
7. Nee tegen plastic verpakkingen

Als er iets is waar ik me aan erger, dan zijn het wel voorverpakte groenten en fruit in grootwarenhuizen. Daarom koop ik enkel groenten en fruit die niet voorverpakt zijn of ga ik naar de lokale groenten- en fruitwinkel.
Ik probeer ook altijd seizoensgebonden Belgische groenten en fruit te kopen. Plastic volledig bannen is bijna onmogelijk, maar ik ga ervan uit dat alle beetjes helpen, toch?

8. Minder vlees

Wij zijn thuis echte vleeseters, dus een volledig vegetarisch menu gaan we niet doorvoeren. We eten wel 1 à 2 keer per week vegetarisch en eten minder vlees per persoon.
9. Katoenen zakdoeken

De papieren zakdoeken hebben bij ons plaatsgemaakt voor katoenen. Je staat er al snel van te kijken hoeveel papieren zakdoekjes je gebruikt als je kleine kindjes hebt.
10. Herbruikbare zakken

Nu alleen niet meer vergeten ze ook effectief mee te nemen naar de winkel… Blijft voor mij een struggle 😊
Liefs,
Momster Bo