Goe Gespeeld: 8 vormen van risicovol spelen
Risicovol spelen is belangrijk voor elk kind. Zo leren zij hun eigen grenzen kennen en omgaan met risico’s. Ze leren risico’s beter in te schatten en hun zelfvertrouwen zal groeien. Als je kind net wél aan de overkant van de beek geraakte door over de boomstam de klimmen of dat het wel keisnel van de berg durfde te fietsen. Goe Gespeeld legt je 8 vormen van risicovol spelen uit.
- Spelen op hoogte: Door te spelen in de hoogte leert het kind diepte inschatten en het eigen lichaam beter kennen. Het kind oefent zijn grove motoriek. Zijn evenwicht, coördinatie en dieptezicht zullen zo verbeteren.
- Spelen met snelheid: Experimenteren met snelheid is niet alleen leuk, je kind leert bovendien ook de controle een beetje afgeven en grenzen kennen. Je kind oefent zo zijn grove motoriek, evenwicht, coördinatie en dieptezicht. Snelheid onder controle en een veranderende omgeving inschatten ?Check!
- Spelen met voorwerpen: omgaan met ‘gevaarlijke’ materialen zoals een hamer en nagels, pijl en boog of kookmateriaal is leerzaam. Het kind wordt zo sneller gewoon aan dagelijkse taken en krijgt meer vertrouwen in de fijne motoriek. Opgelet: hou zeker een oogje in het zeil!
- Spelen op verschillende plekken: Door in contact te komen met verschillende omgevingen zoals ook water en vuur leert het kind daar beter mee omgaan.
- Spelen met anderen: Stoeien, elkaar achtervolgen of speelvechten is goed voor de sociale interactie. Zo leert je kind ook zijn grenzen aangeven. Je kind leert veel sociale vaardigheden en het oefent reactiesnelheid.
- Spelen met impact: Verstoppen, uit het zicht spelen of in een doolhof rondlopen, het zijn leuke en nuttige activiteiten. Zo leert je kind een omgeving kennen en leert verantwoordelijkheid te nemen. Het verplicht om zichzelf te redden, ook van gevaren in de omgeving. Het is een prima oefening voor risicocompetentie.
- Spelen uit het zicht: Tijdens een actief spel van spelen met impact oefent het kind zijn grove motoriek, coördinatie, evenwicht en dieptezicht. Hij/zij voelt aan wat een botsing betekent. Dat kunnen ze enkel volledig begrijpen als ze het zelf ervaren.
- Plaatsvervangend risico: Het kijken naar risico’s helpt je kind het beter te bergrijpen. Met een plaatsvervangend risico leert je kind gevaar inschatten en krijgt het extra vertrouwen. Bijvoorbeeld: omgaan met onzekerheid, spanning en angst, gevaren inschatten, zien hoe het kan.