O Ooh -praten over emoties
We zijn allemaal een vat van emoties. Het ene moment kunnen we ons héél blij voelen en dan opeens boos of juist verdrietig. Niet leuk, maar hoe babbel je erover? Want praten kán opluchtend werkend. De vraag is alleen: hoe begin je eraan? O Ooh en JBC weten raad!
O Ooh
Luka Godon, een Belgische illustratrice, deed voor haar masterproef aan Sint Lucas onderzoek naar gevoelens bij kinderen en hoe je deze (makkelijker) kan plaatsen én bespreekbaar maken. In haar hoofd ontstond het idee van popjes die je mini kunnen helpen met het begrijpen van de 4 basisemoties (angst, woede, verdriet en blijdschap).
Een zakje vol emoties
Luka & JBC sloegen vervolgens de handen in elkaar en ontwikkelden een collectie – ja, ze hebben hun eigen kledinglijn! – rond Blije Bibi, Boze Bob, Bedroefde Bea en Bange Bas. Klein van gestalte, maar groot qua impact.
Want ze zijn niet alleen leuk om te knuffelen, ze kunnen ook dienst doen als een gesprekspartner tussen ouders en kind. Én – doordat ze verpakt zitten in een klein en handig zakje – zijn ze er altijd voor je kleine schat als je kind opeens geconfronteerd wordt met emoties die hij of zij niet onmiddellijk kan plaatsen, zowel thuis als buitenshuis.
Je kan, als ouder, de popjes zelf een betekenis geven:
Zo kunnen je kinderen het popje bovenhalen en bv. op tafel zetten als ze willen babbelen over iets. Afhankelijk van welk popje zichtbaar is, weet jij als ouder over wat ze het willen hebben.
Of je kan de knuffelvriendjes betrekken bij het overlopen van de dag. Geef je zoon of dochter de tijd om de knuffeltjes met de corresponderende emoties naar boven te leggen en te vertellen waar ze blij van zijn geworden of juist wat ben boos of verdrietig maakte.
Of… misschien weet jij wel een andere manier?
Lees hier alle tips & tricks om samen te ontprikkelen