10 slimme brooddooshacks
Dit artikel werd geschreven door Nathalie van Kidsfood and Lunchbox.
1. Gebruik cupcakevormpjes
Gebruik siliconen cupcakevormpjes om een scheiding te maken tussen verschillende hapjes. Vul ze met kerstomaatjes, blokjes komkommer, druiven, crackers, veggie balletjes of wat je maar wil! Verras je kids of laat ze zelf hun cupcakes vullen.
2. Snijd boterhammen in leuke vormpjes
Maak saaie boterhammen interessant door ze in vormen te snijden met uitsteekvormpjes. Heb je die niet? Snijd dan een figuurtje uit je boterhammen met een mes. Zelfs driehoekjes zijn al een leuke afwisseling. Ook leuk: druk met een uitsteekvormpje een figuurtje in het midden van een dubbele boterham. Hallo kaas, hesp of salami!
3. Op een stokje!
Snijd boterhammen (combineer licht en donkerder brood) in kleinere stukjes, beleg ze allemaal anders en prik ze op een saté-stokje. Doe hetzelfde met groenten en fruit voor een lunchbox met feestelijke vibes.
4. Maak tosti’s van wraps
Toast wraps om lekkere tosti’s te maken! De mogelijkheden zijn eindeloos. Combineer groenten met een stukje vis of vlees of ga voor veggie. Test thuis al eens uit wat je kids graag lusten. Voor de moeilijke eters: probeer de groentewraps van No Fairytales met verborgen groentjes.
5. Viva pastaaaaa
Maak een pasta-slaatje. Een leuke afwisseling met tal van opties. Mix met hamblokjes, groenten of worstjes. En vergeet geen vork op spork mee te geven!
6. Verstop groenten
Misleid moeilijke eters met groentemuffins. Dat zijn mini-quiches met een mix van groenten. Ideaal om restjes weg te werken en punten mee te scoren. Maak de muffins in het weekend samen en laat je kids zelf hun muffins samenstellen. Wat ze zelf doen, smaakt immers vaak zoveel beter!
Hoe maak je die muffins? Wel, erg eenvoudig: snijd groenten en kaas, vlees of vis in kleine blokjes. Vet een muffinvorm in en verdeel de blokjes over de vakjes. Kluts 6 eieren voor 8 muffins met een scheut melk en peper en zout. Giet het eiermengsel in de vakjes en bak de muffins ongeveer 15 minuten op 220 graden.
7. Groene pannenkoekjes
Ook in pannenkoekjes of wafels kan je groenten verstoppen. Spinaziepannenkoekjes of – wafels – hallo dino vibes! – zijn easy peasy: Doe 150 ml melk met een handvol spinazie in een blender en mix het tot een fijn groen mengsel. Plet een banaan in een kom. Mix het groene mengsel met de banaan, 1 ei en 120 g bloem. Voeg een scheut melk toe als het beslag niet voldoende vloeibaar is. Bak de pannenkoekjes in een pan of in een wafelijzer. Laat ze afkoelen.
8. Ga voor bananenbrood
Wel zoet, niet ongezond: bananenbrood. Bak de cake in het weekend en vries in plakjes in plasticfolie in. Op een drukke of inspiratieloze ochtend heb je zo altijd iets lekkers achter de hand.
9. Left-overs
Laat left-overs niet in de koelkast verpieteren maar verdeel ze over de brooddozen. Die eenzame gehaktbal, dat restje pasta of laatste hardgekookte eitje smaken ‘s middags nog erg lekker.
10. Varieer
Een boterham met kaas of salami kan erg smaken maar elke dag hetzelfde wordt snel saai en is niet noodzakelijk even gezond. Variëren is de boodschap: kijk met andere ogen rond in de supermarkt en varieer met de klassieke boterham. Pitabroodjes, wraps, crackers, naanbrood, noten, pasta… er zijn meer dan genoeg opties!
Check Kidsfood & Lunchbox en Unicorns & Fairytales voor nog meer haalbare lunchboxtips en creatieve ideetjes voor in het weekend!